Ameland

Ameland is een prachtig eiland in de Waddenzee, gelegen in de provincie Friesland. Het eiland is een populaire bestemming voor toeristen die op zoek zijn naar rust en ontspanning. Ameland heeft een unieke natuur, met kilometerslange stranden, duinen, bossen en weiden. Er zijn veel verschillende activiteiten te doen, zoals wandelen, fietsen, vogels kijken, zwemmen, surfen en nog veel meer. Er zijn ook veel leuke restaurants, cafés en winkels te vinden op het eiland. Ameland is een geweldige plek om te ontspannen en te genieten van de rust en de prachtige omgeving.

De beste restaurants op Ameland

Nobel

De naam Nobel klinkt je vast bekend, van de typische likeur van het eiland. Bij restaurant Nobel kun je uiteraard genieten van een Nobeltje, maar ze zijn ook geopend voor ontbijt, lunch en diner. Ze werken voornamelijk met seizoensproducten waardoor ieder seizoen het menu veranderd. Echt eten en drinken met hoogwaardig kwaliteit.

Beachclub the sunset

Op het strand bij Hollum vind je beachclub the sunset. Na een zonnige dag op het strand ben je vast toe aan lekker wat eten. Op het terras plof je neer en geniet van het eten bij de ondergaande zon. De cocktails zijn hier ook zeker het proberen waard.

Rixt in Nes

Bij proeflokaal Rixt in nes zit je waarschijnlijk de hele avond aan tafel. Het restaurant heeft een sfeervolle ambiance, waardoor je hier ook niet snel weg wilt. Op de kaart staan veel gerechten om te delen. Zo kun je een vlees- of visplank bestellen om te delen met vrienden of familie, gecombineerd met een van de fantastische wijnen.

Restaurant Stranders 

De beste vis eet je bij Stranders. In allerlei verschillende soorten; van oesters, gamba’s tot fish & chips. Alle gerechten worden enkel met verse producten en ingrediënten van het eiland bereid. Je zou er alleen al voor het interieur naartoe moeten!

Restaurant van Heeckeren

In het midden van het centrum van Nes vind je restaurant van Heeckeren. Een gezellig en modern grandcafé met een all-year terras. Op de comfortabele loungebanken, naast een haardvuurtje geniet je van een goed glas wijn. Het restaurant is van ontbijt tot laat op de avond borrelen open. Als je op zoek bent naar een goed adresje om te borrelen, mag je van Heeckeren zeker niet overslaan! 


De 10 leukste dingen die je kunt doen op Ameland!


1.     De vuurtoren beklimmen
De vuurtoren is het hoogtepunt van het eiland en daarom zeker een bezoekje waard. De 55 meter hoge toren werd in 1880 gebouwd in opdracht van koning Willem III. Sinds 2005 wordt de vuurtoren niet meer gebruikt door de kustwacht, maar hebben camera’s het werk overgenomen. Daarom is de toren nu toegankelijk voor bezoekers. Tijdens de klim van 15 verdiepingen en 236 treden omhoog leer je van alles over de geschiedenis van de vuurtoren. Wanneer je eenmaal de top hebt bereikt, word je beloont met een waanzinnig uitzicht over het eiland en de Waddenzee.
Tarieven: volwassene €6,30
Kind (5 t/m 12 jaar) €4,80


2.     Wadlopen 
Een wad excursie is een leuke activiteit om te doen als je het niet erg vindt om vies te worden. Geniet van de mooie natuur en dieren. Onder professionele begeleiding van een gids gaan deelnemers op pad. Tijdens de wandeling vertelt de gids informatie over het Waddengebied. Naast het wadlopen op Ameland zelf is er ook een oversteek tocht van 10 km van Holwerd naar Ameland of andersom. Ook die toch is onder begeleiding van een gids.


3.     Zeehonden spotten
Op Ameland zijn er verschillende boten die speciaal tochten maken om zeehonden te spotten. Zandbanken in de Waddenzee komen geregeld droog te liggen en de zeehonden maken daar graag gebruik van om heerlijk te zonnen. Dit is ook een ideale activiteit om met kinderen te doen, want wat is er nou leuker dan de zeehonden in hun eigen leefomgeving te zien genieten. 


4.     Bezichtig de molens 
Er zijn twee molen die je kunt bezoeken op Ameland. In de ruim honderd jaar oude molen De Verwachting worden op vaste tijden meel en mosterd geproduceerd. De molenaars vertellen de bezoekers graag vol passie over dit proces. De molen bevat ook een klein winkeltje waar je enkel producten vindt die in de molen gemaakt zijn.
Tarieven: volwassene €3,50
Kind (5 t/m 12 jaar) €3,00


5.     Drink een Nobeltje in hotel Nobel
Een typisch Amelander likeur die ruim honderd jaar geleden ontstond in café Nobel op Ameland, noemen we een Nobeltje. Het is een likeur op basis van Oudhollandse rum en heeft tonen van vanille. De likeur wordt traditioneel gedronken naast een kopje koffie, door de chocolademelk of met ijs als aperitief. Wil je een glaasje proeven? Dat kan bij proeflokaal Nobel in Ballum, daar vind je alle verschillende soorten Nobels dranken. 


6.     Bezoek cultuurhistorisch museum Sorgdrager
Meer leren over de cultuur en historie van Ameland? Dan moet je zeker het Cultuurhistorisch museum Sorgdrager bezoeken. Tijdens een bezoek aan dit museum wandel je door de tijd door middel van verschillende ruimtes en de unieke objecten en verhalen van vroeger. 
Tarieven: volwassene €6,30
Kind (5 t/m 12 jaar) €4,40 


7.     Paardrijden op het eiland
Bij de ondergaande zon over het strand rijden met een paard is een magische ervaring. Er zijn verschillende maneges op het eiland die privé of groepsritten aanbieden onder begeleiding van een gids. Daarnaast zijn er ook mooie ruiterroutes om te rijden buiten het strand om.


8.     Bezoek het bunker museum
Een klein museum met een indrukwekkend beeldverhaal over de oorlog geschiedenis van het eiland. Je vindt er persoonlijke verhalen, vondsten en een gedenkruimte. Het museum is onbemand en je kan middels een automaat een toegangskaartje kopen. 
Tarieven: €3,30 


9.     Wandel/fiets door natuurgebied Het Oerd
Een tochtje door het natuurgebied Het Oerd is adembenemend. De trekpleister voor natuurliefhebbers zit vol met fiets en wandelroutes. Je vindt hier moerassen, duinen en kwelders, maar zeker ook een hoop dieren. Op het uitkijkpunt Oerdblinkert heb je een weids uitzicht over het natuurgebied. Bezoek het natuurgebied om het met je eigen ogen te bekijken. 


10.  Skydiven 
Wie houdt van spanning en een kick moet echt een keer skydiven. Als je besluit om het te doen, waarom dan niet meteen boven een eiland met waanzinnig uitzicht. Op Ameland zijn er verschillende organisaties die het parachutespringen organiseren. Durf jij het aan om op ongeveer 3 km uit een vliegtuig te springen?!