Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is een uniek, prachtig eiland in het noorden van Nederland. Het is gelegen in de Waddenzee, vlakbij de kust van Friesland. Het eiland heeft een magische uitstraling en heeft veel te bieden voor iedereen die er een bezoek aan brengt. Er zijn vele verschillende activiteiten voor elk seizoen, waaronder wandelen en fietsen, strandactiviteiten, vogels kijken, cultuurbelevenissen en nog veel meer. Daarnaast is Schiermonnikoog een prachtige plek om te ontspannen. U kunt genieten van de rust en de prachtige natuur. Er zijn veel verschillende accommodaties beschikbaar, waaronder camping, hotels en vakantiehuizen. Er is ook een veerbootdienst vanaf Lauwersoog, waardoor Schiermonnikoog makkelijk bereikbaar is. Door al deze voordelen is Schiermonnikoog een ideale plek om uw vakantie door te brengen! U zult er zeker de prachtige natuur, rust en ontspanning ervaren. Dus als u op zoek bent naar een onvergetelijke vakantie, bezoek dan Schiermonnikoog!

De beste restaurants op Schiermonnikoog

Brasserie Brakzand

Op ieder moment van de dag kun je terecht bij brasserie Brakzand. Geniet van een kopje koffie met een taartje, lunch of kom in de avond dineren. Je kunt kiezen uit een drie- of viergangen menu met diverse gerechten om samen te stellen. Naast de brasserie is er ook een hotel waar je kunt overnachten. 

Wijnbar en bistro de 4 dames

Zin in een drankje? Bij de 4 dames kun je terecht voor een zeer breed wijnassortiment, speciaalbieren en vele sterke dranken. In de avond ben je welkom voor het diner. De gerechten van de kaart zijn ongeveer de grootte van een voor/tussengerecht. Zo kun je van alles wat proberen.

Strandpaviljoen de Marlijn

Het is heerlijk vertoeven bij het strandpaviljoen de Marlijn. Op het terras zit je bijna de gehele dag in de zon. Het paviljoen is de gehele dag geopend en vanaf 16.00 kun je er dineren. Er wordt veel gewerkt met lokale gerechten. Zo eet je verse producten die rechtstreeks uit de zee komen.

Van der Werff

Hotel van der Werff is het oudste hotel op Schiermonnikoog. Dineren is echt een belevenis. In de karakteristieke ruimte, vol tafels gedekt met wit linnen tafelkleden, verlicht door tientallen kaarsen en grote kroonluchters, wordt u op uw wenken bediend door strak in het pak gestoken obers en waant u zich in reeds lang vervlogen tijden. 

Wad Anderz

Laat je bij Wad Anderz verrassen door de eigenzinnige en eerlijke producten uit de waddenregio. Veel groenten halen ze uit de tuin, vis komt uit de Waddenzee en de bieren en wijnen worden zorgvuldig voor je uitgezocht. Vooral het uitzicht moet je niet vergeten, dat is echt prachtig bij Wad Anderz. Je kijkt helemaal over het uitgestrekte wad uit.


De 10 leukste dingen die je kunt doen op Schiermonnikoog!

1.     Bezichtig de vuurtorens
Schiermonnikoog heeft niet één maar twee vuurtorens. De Noordertoren is de enige van de twee die nog werkt. De rode vuurtoren is maar liefst 37 meter hoog en biedt prachtig uitzicht over het eiland. Helaas is de vuurtoren niet toegankelijk voor publiek, omdat de toren nog altijd bemand is. De Zuidertoren wordt iets minder goed onderhouden, aangezien de toren niet meer in gebruik is. Sinds kort wordt het dak van de toren gebruikt als antennemast van telecommaatschappij KPN, zo kijken de mensen op het eiland naar de televisie. Ondanks dat beide torens niet toegankelijk zijn voor publiek, zijn ze wel het iconische beeld van Schiermonnikoog.

2.     Borrel bij één van de strandpaviljoens
Bijkomen van een lange strandwandeling kan perfect bij een van de strandpaviljoens op Schiermonnikoog. Strandpaviljoen De Marlijn is een echte hotspot waar je zeker langs moet. Geniet bij de ondergaande zon van een heerlijk hapje en drankje. 

3.     Doe de Balgexpres
De Eilander Balgexpres is een excursie die je naar het oosten van het eiland brengt. In dit stuk ongerepte natuur kan je niet zomaar komen. Een trailer achter een tractor rijd je over het strand naar een prachtige plek. Regelmatig worden hier zeehonden gespot en vind je de mooiste schelpen op het strand. 
Tarieven: volwassene €23,50
Kind €16,00

4.     Bezoek het enige dorpje Schiermonnikoog
Schiermonnikoog is het enige dorpje op het gelijknamige eiland. Je vindt het dorpje aan de westkant van het eiland. Wandel langs de historische huizen, bewonder de walviskaak en plof daarna neer op een van de gezellige terrassen. 

5.     Drink een kopje koffie bij Hotel van der Werff
Hotel van der Werff is een begrip op Schiermonnikoog. Alle eilandbewoners kennen het hotel en houden het graag in stand. Je drinkt er namelijk een kopje koffie voor maar 80 cent! Loop vooral na je kopje koffie een rondje door het hotel om het authentieke interieur te bewonderen. 

6.     Bezoek Bunker Wassermann
De Tweede Wereldoorlog heeft op Schiermonnikoog ook zijn sporen achtergelaten. Op het midden van het eiland, hoog in de duinen staat het Bunker Wasserman. Bewonder de bunker van binnen, loop over het terrein of ga met de trap naar boven en geniet van het uitzicht. 

7.     Ga naar het schelpenmuseum
In het schelpenmuseum vind je ongeveer 1500 soorten schelpen. Bijzonder is dat alle schelpen zijn gevonden op stranden door de eigenaren van het museum. Naast de schelpen zijn er ook genoeg andere voorwerpen en strandvondsten te bewonderen. 
Tarieven: volwassene €2,00
Kind (t/m 12 jaar) €1,00

8.     Doe een eendenkooi excursie 
Ga onder begeleiding van een kooiker mee op excursie. Hier maak je kennis met het oude ambacht die destijds werd uitgevoerd. De meesten eendenkooien zijn tegenwoordig niet meer in gebruik, maar op het waddengebied kun je ze nog wel bezoeken. De eendenkooien behoren tot het culturele erfgoed van het gebied.  

9.     Wandel over het strand 
Waai uit over het breedste strand van Europa. Voordat je eenmaal bij de zee bent, moet je wel een stukje wandelen. Het is dan ook de uitgelezen plek voor een heerlijke lange strandwandeling. Plof daarna heerlijk op het terras bij één van de strandpaviljoens.

10.  Doe een excursie naar de Engelsmanplaat
Vanaf Schiermonnikoog gaat een boot naar de Engelsmanplaat, een zandplaat tussen Ameland en Schiermonnikoog. Tijdens de boottocht heb je de kans op zeehonden te spotten. Eenmaal aangekomen bij de zandplaat kun je van de boot om rond te wandelen.