Texel

Texel is het grootste van de vijf Waddeneilanden die ons land rijk is. De totale oppervlakte bedraagt ruim 463 vierkante kilometer (hoewel er ook nog aanwas is aan de westkant bij De Razende Bol) en er wonen bijna 14.000 mensen. Jaarlijks bezoeken zo’n 4 miljoen mensen Texel, wat inhoudt dat er dagelijks soms meer bezoekers dan inwoners op het eiland zijn.
Texel hoort bij de provincie Noord-Holland en heeft als ’hoofdstad’ het dorp Den Burg. Het is de woonplaats van bijna de helft van alle Texelaars en het dorp kent dan ook de meeste voorzieningen. Naast verschillende winkels, leuke restaurants en gezellige terrasjes, tref je hier bijvoorbeeld ook de bioscoop, het VVV-kantoor en de bibliotheek aan.
Na Den Burg komt al snel De Koog als tweede plek. De lange winkelstraat van De Koog ligt evenwijdig aan zee en je treft hier met name veel cafés, eetgelegenheden en enkele clubs aan. In Oudeschild vind je de haven van Texel, waar veel plezierjachten en andere boten jaarlijks aanleggen voor de vakantie. Ook hier is het gezellig druk en tref je eetgelegenheden en winkels aan. Ook het noordelijke De Cocksdorp is één van de drukkere plaatsen met verschillende voorzieningen.