Texel

Texel is het grootste van de vijf Waddeneilanden die ons land rijk is. De totale oppervlakte bedraagt ruim 463 vierkante kilometer (hoewel er ook nog aanwas is aan de westkant bij De Razende Bol) en er wonen bijna 14.000 mensen. Jaarlijks bezoeken zo’n 4 miljoen mensen Texel, wat inhoudt dat er dagelijks soms meer bezoekers dan inwoners op het eiland zijn.
Texel hoort bij de provincie Noord-Holland en heeft als ’hoofdstad’ het dorp Den Burg. Het is de woonplaats van bijna de helft van alle Texelaars en het dorp kent dan ook de meeste voorzieningen. Naast verschillende winkels, leuke restaurants en gezellige terrasjes, tref je hier bijvoorbeeld ook de bioscoop, het VVV-kantoor en de bibliotheek aan.
Na Den Burg komt al snel De Koog als tweede plek. De lange winkelstraat van De Koog ligt evenwijdig aan zee en je treft hier met name veel cafés, eetgelegenheden en enkele clubs aan. In Oudeschild vind je de haven van Texel, waar veel plezierjachten en andere boten jaarlijks aanleggen voor de vakantie. Ook hier is het gezellig druk en tref je eetgelegenheden en winkels aan. Ook het noordelijke De Cocksdorp is één van de drukkere plaatsen met verschillende voorzieningen.

De beste restaurants op Texel

Beachclub Texel 

Zomer of winter, dat maakt bij Beachclub Texel niets uit. Je kunt hier het gehele jaar terecht voor een hapje of drankje. Ze passen het menu op het seizoen aan, zodat jij altijd kunt genieten van een warm soepje of heerlijk frisse salade. Plof na een lange strandwandeling op de loungebanken en geniet van het uitzicht op de Noordzee. 

’t Pakhuus

Voor de lekkerste seafood ga je naar ’t Pakhuus. Gevestigd in de haven van Oudeschild. Voor visliefhebbers is dit restaurant echt perfect, maar de vleesliefhebbers worden niet vergeten. Bij ieder gerecht hoort een bijpassende wijn, dus laat je vooral adviseren.

Lokaal 16

Een heerlijke ontbijt spot in Den Burg, waar ze zoveel mogelijk werken met verse, eerlijke en duurzame producten. Zeven dagen in de week ben je vanaf 8.30 welkom voor een heerlijke start van de dag. 

Passie

Voor culinair genieten moet je naar restaurant Passie, gevestigd op het dorpsplein in De Koog. Op het gevarieerde menu staan gerechten lokale producten van het eiland die ieder seizoen mee veranderen, zo wordt je altijd verrast door nieuwe gerechten.

Kookatelier op Oost

In het restaurant wordt ambacht gecombineerd met fine dining. Ze maken veel gebruik van wildpluk en serveren door de boer geteelde kruiden en groenten. De vis, schelp en schaaldieren halen ze uit het Texelse wad en de rondom liggende zee. Zo is de werkwijze geheel duurzaam, omdat bijna alle ingrediënten uit de ‘achtertuin’ komen. Echt culinair genieten, het is dan ook niet voor niets dat ze in de Michelin gids staan. 

Isola Bella

Isola Bella is een stukje Italië, maar dan op Texel. Geniet van heerlijke Italiaanse klassiekers, allemaal met liefde bereid door de koks. Neem plaats op het terras of binnen in het sfeervolle restaurant en droom echt even weg naar Italië.


De 10 leukste dingen die je kunt doen op Texel!

1.     Oesters rapen
Tijdens een oestertocht ga je wandelen over het strand van Texel. Een gids vertelt je over de oesters en hun leefomgeving. Wanneer de emmers vol zitten met oesters, legt de gids je bij een tafel uit hoe de oesters geopend moeten worden. Waarna de ze gegeten kunnen worden onder genot van een glaasje bubbels. 

2.     Bezoek de vuurtoren
Het beklimmen van de vuurtoren op Texel is het zeker waard. Tijdens de klim ontdek je de geschiedenis van de toren. De kogelgaten van de Tweede Wereldoorlog zijn nog te bekijken. Op iedere verdieping is verschillende informatie te lezen over de geschiedenis van de vuurtoren. Na de 118 treden word je beloont op een schitterend uitzicht van 47 meter boven zeeniveau. Boven kijk je uit over de Noordzee, de Waddenzee, het noordelijke deel van Texel en Vlieland. 
Tarieven: €5,50
Kind (0 t/m 4 jaar) gratis 

3.     Ecomare – zeehonden bekijken
Als je op Texel bent moet je haast wel een bezoekje brengen aan Ecomare, de zeehondenopvang van het eiland. Hier worden de dieren opgevangen die het niet op eigen kracht kunnen redden. Wanneer het weer goed met ze gaat worden ze weer uitgezet op het strand of op een zandplaat in de Waddenzee. Naast het bekijken van zeehonden is er nog genoeg te doen in Ecomare. 
Tarieven: volwassene (vanaf 25 jaar) €15,00
Kind (4 t/m 25 jaar) €10,25 

4.     Texelse wijnproeferij – Wijngaard de Kroon
Wil je meer weten over de wijnteelt? Wijngaard de Kroon organiseert rondleidingen en proeverijen waar je onder andere leert over het proces van het maken van wijn. De wijngaard is de enige wijngaard op de Waddeneilanden, dus het is zeker een bezoekje waard.

5.     Escape Room
Zin in een familie of vrienden uitje, dan is een escape room misschien wel een leuke activiteit. Escape Room Texel bied je een onvergetelijke ervaring waarbij je uitgedaagd wordt. Ga aan de slag in team verband en geeft 100% om zo snel mogelijk uit de escape room te ontsnappen. Neem jij je vrienden mee hier naartoe? 

6.     Lammetjes knuffelen op de Schapenboerderij  
Tijdens een bezoek op Texel mag je de schapenboerderij zeker niet overslaan. Je kunt hier het hele jaar door met lammetjes knuffelen. Dit is een onvergetelijke ervaring voor iedere leeftijdscategorie. Naast dat jij het waarschijnlijk fantastisch vindt, vinden de jonge lammetjes het ook heerlijk om geknuffeld te worden. Daarnaast zijn er ook nog cavia’s en kuikentjes om vast te houden. Een heerlijke knuffelboerderij dus!
Tarieven: volwassene €6,00
Kind (2 t/m 12 jaar) €5,00

7.     Bierbrouwerij – rondleiding + proeverij 
Meer leren over een echt Texels biertje? Dan kan een bezoekje aan een bierbrouwerij echt niet ontbreken als je op Texel bent. Tijdens een bezoek wordt er een rondleiding en een proeverij georganiseerd. De bierbrouwers kunnen je alles vertellen over de verschillende bieren, dus vraag ze gerust alles onder genot van een heerlijk biertje. 

8.     Bezoek het Juttersmuseum
Het Juttersmuseum is een interactief museum voor jong en oud. Tijdens een bezoek bekijk je de strandvondsten die in de afgelopen 80 jaar zijn aangespoeld. In de sfeervolle ruimtes worden, naast de exposities, doorlopend diverse films getoond. Voor de kinderen zijn er leuke speurtochten, spellen en er is een grote speeltuin. Je kunt het museum bezoeken met goed en slecht weer, een ideaal uitje dus!
Tarieven: volwassene €7,45
Kind (4 t/m 11 jaar) €6,00

9.     Bezoek de ijsboerderij
Voor een leuk familie-uitje in de zomer moet je bij de ijsboerderij zijn. Geniet van het lekkerste ijs van Texel op één van de picknicktafels in de tuin. Voor kinderen is er genoeg te doen: een springkussen, een klimtoren en een glijbaan. Neem daarnaast ook een kijkje in de stallen waar de koeien staan. 

10. Ga de natuur in
Ga erop uit in de unieke Texelse natuur. Texel heeft een breed duingebied, heide, uitgestrekte stranden, het wad en nog veel meer ongerepte natuur. Een ideaal leefgebied voor verschillende soorten planten en dieren. Niet vreemd dus dat er zoveel vogelsoorten op Texel zijn. Bezoek zelf de natuurgebieden op Texel of ga mee met een excursie.