1.     Bezoek de Noordwester
De Noordwester is een waddencentrum, zeeaquarium en een museum in één. Een plek die je zeker niet mag overslaan als je Vlieland bezoekt. Je leert er meer over de geschiedenis van Vlieland en bekijkt scheepswrakken op de wrakkenzolder. 
Tarieven: volwassene €6,50
Kind (4 t/m 12 jaar) €3,50

2.     Wadlopen
Wadlopen is een activiteit die je ooit eens moet hebben gedaan. Tijdens een excursie ga je samen met een gids op pad, die je ondertussen van alles vertelt over het eiland. Geniet gedurende de wandeling van de vergezichten over de natuur en de dieren die je onderweg tegenkomt. 

3.     Bezoek de vuurtoren
De 17 meter hoge rode vuurtoren is niet te missen. Klim naar boven voor een prachtig uitzicht over het eiland. Bij helder weer zijn de buurlanden Texel en Terschelling met gemak te zien. Kenmerkend voor de nog werkende vuurtoren is het 2,0 seconden lichtsein en daarna 2,0 seconden donker. 

4.     Bezoek het bunkermuseum
De Wn 12H bunker is de enige bunker op Vlieland die over is gebleven na de Tweede Wereldoorlog. Inmiddels is de bunker omgetoverd tot museum en leer je hier alles over de bezetting van Vlieland. In de ontvangstbunker bewonder je een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog, daarna volgt er een wandeling door de loopgraven richting de andere bunkers. In de elf bunkers zijn foto’s, documenten en voorwerpen tentoongesteld. 
Tarieven: volwassene €7,50
Kind (6 t/m 12 jaar) €5,00

5.     Oesters plukken
Je mag op Vlieland wild oesters rapen. De toegestane plek hiervoor is bij de Waddendijk op Oost-Vlieland. Uiteraard kan je ook een excursie volgen als het gaat om oesters plukken. Oesterman Gerrit neemt je mee op excursie en vertelt je ondertussen alles over de wadden. Hij neemt je mee naar de beste plek waar je zelf oesters kan plukken. Na afloop leert hij je hoe de oesters open moet maken en wat je er het beste bij kunt drinken, zo kun je uitgebreid genieten van je vers geplukte oesters.

6.     Kaasproeverij – Vlielander Kaasbunker 
Nieuwsgierig naar de verschillende Vlielandse kazen? Dan is een kaasproeverij met een rondleiding een leuke activiteit om te doen. De proeverij start met een rondleiding door de bunker, hier vertelt de kaasmaker je alles over de verschillende kazen en het proces van rijpen. De rondleiding wordt afgesloten met een uitgebreide kaasproeverij.
Tarieven: volwassene €17,50
Kind (tot 12 jaar) €12,50 

7.     Zeehondentocht
Een zeehondentocht is de ultieme activiteit voor jong en oud. Ga mee op een excursie en bewonder de zeehonden die aan het genieten zijn op een zandplaat. Regelmatig zwemmen de zeehonden ook rondom de boot, de nieuwsgierige dieren komen graag dichtbij. 

8.     Suppen op de Waddenzee
In alle rust en ruimte langzaam over het water dobberen? Dat kan als je gaat suppen op de Waddenzee. Ervaren instructeurs leggen je van tevoren alles uit en nemen je dan mee het water op. Probeer vooral zo veel mogelijk te genieten tijdens deze activiteit en wie weet zie je nog een zeehondje voorbijzwemmen. 

9.     Bezoek museum Tromp’s Huys
In het oudst bestaande pand op Vlieland bevindt het museum Tromp’s Huys. Het pand werd in 1575 gebouwd en is sinds 1960 een museum. De collectie van het museum bestaat voornamelijk uit de collectie van de voormalige bewoners, het echtpaar Akersloot. Daarnaast is er veel te leren en bewonderen over de geschiedenis van Vlieland. 
Tarieven: volwassene €6,00
Kind (4 t/m 12 jaar) €3,00

10.  Natuurgebied Kroon’s Polder
Het natuurgebied is een oase van rust. Het gebied is dan ook niet voor niets een belangrijk stuk natuur van de vogels en planten. Veel trekvogels komen op deze plek bij van een lange tocht en jaarlijks broeden er meer dan honderd verschillende soorten vogels. Voor vogelaars is dit dan het perfecte gebied om vogels te spotten, maar voor wandelaar is dit ook een bijzonder wandelgebied. 

Door admin