Het klimaat speelt een supergrote rol in alle mediaverslaggeving. We kunnen geen krant meer openslaan of er staat minimaal één artikel met dit thema in. Ook het nieuws op TV en radio staat er bol van. Maar merken we dit ook in onze eigen omgeving? Wat zijn de tekenen van klimaatverandering op de Waddeneilanden.

De Wadden heeft van Nederland over het algemeen genomen al de meeste zonuren, maar wanneer we naar de zomermaanden kijken merk je dat het aantal zonuren en ook het aantal stranddagen dit jaar aanzienlijk meer is dan de voorgaande jaren. Kijk je echter naar de temperatuur van het zeewater, dan ligt dit met momenteel iets onder de 20 graden niet hoger dan de voorgaande jaren. Wat we daarnaast wel weer merken is dat de afgelopen jaren er minder neerslag valt en dat het dus droger is. Normaal gesproken valt er in de maand juli zo tussen de 60 en 70 mm regen. Wanneer we naar de afgelopen maand op de Waddeneilanden kijken, dan ligt dit tussen de 20 en 40 mm, wat dus wel een aanzienlijk verschil is. Je merkt het ook aan veel plassen, dobbes en wadi’s die droog liggen.

Daarnaast zien we ook een aantal opmerkelijke feiten. Bijvoorbeeld dat er meer jonge haaien geboren worden in de wateren rondom de Waddeneilanden. Of, zoals recentelijk nog, dolfijnen die zich ophouden in het water rondom de eilanden en aanspoelen. Tekenen van klimaatverandering of toeval? De tijd zal het leren.

Door admin