duindoorn

De laatste jaren merk je op de Waddeneilanden dat de duindoorn erg in opkomst is wanneer je kijkt naar producten: duindoornjam, duindoornsiroop, bonbons met duindoorn en zelfs bier met duindoorn. Maar wat is nu eigenlijk de reden dat de duindoorn een typisch Waddenproduct is geworden?

Groeit de duindoorn dan nergens anders? Dat is niet het geval. Duindoorn kan overal groeien waar de grond kalkrijk is. Het voordeel dat de kuststreken, en dus ook de Waddeneilanden, hebben is de grondsoort. Zandgrond is namelijk van nature arm. Rijke grond zorgt in principe voor een betere groei van de duindoorn, maar op arme grond bevat de plant aanzienlijk meer bessen. Dat komt een rijke oogst dus zeer ten goede en daarom is de duindoorn een product van de eilanden geworden.

Naast het feit dat veel mensen de duindoornproducten erg lekker vinden is de bes ook nog eens erg gezond. De vrucht bevat namelijk wel tot meer dan 50 keer zoveel vitamine C dan een sinaasappel en daarnaast bevat het ook nog eens vitamine B12, wat vrij uitzonderlijk is voor fruit. Laten we er nog wel even bij vermelden dat het vitaminegehalte erg afneemt wanneer de duindoorn verwerkt is in een likeur of in bier 😉

Door admin