Vandaag de dag is vrijwel iedereen zich ervan bewust dat we zuinig om moeten gaan met energie. Maar hoe doen we dat precies? En op welke manier kun je als zowel particulier als ondernemer hierop besparen? Middels dit artikel helpen we je graag op weg naar een schoon en vooral duurzaam Waddeneiland.

LED verlichting

Hoewel je het niet direct verwacht kan verlichting een grote energievreter zijn. Met name winkels, kantoren en fabrieken betalen iedere maand honderden euro’s per maand aan energielasten om de verlichting te laten branden.

Maar ook in een regulier huishouden kunnen de kosten voor verlichting hoog oplopen. Wellicht denk je: “Ik heb enkel wat halogeenspots branden in huis, het zijn maar kleine lampjes.” Toch zijn ook deze kleine lampjes enorme energievreters. Heb je 15 van deze spots branden in je woonkamer en keuken? Om deze zo’n 5 uur per dag te laten branden kun je al snel meer dan 50 euro per maand betalen, iets wat veel mensen niet verwachten. Mensen die zich hier eenmaal bewust van zijn stappen al snel over op energiezuinige LED spots.  Het installeren hiervan is kinderlijk eenvoudig, het enige wat u verder nodig heeft is een LED dimmer.

Ook de zakelijke tak lijkt zich niet bewust van onnodig energieverbruik. Nog tal van winkels, kantoren en werkplaatsen zijn uitgerust met ouderwetse TL verlichting. Verlichting die met een minimale investering kan worden omgezet naar LED verlichting.

Groener worden doen we samen!

Maak elkaar alert op het energieverbruik! Veel mensen zijn zich niet bewust van het energieverbruik van bepaalde producten. Kom je bij de buurvrouw voor een bak koffie en zie je halogeenverlichting? Maak die gene dan bewust van de hoge kosten hiervan. Alleen samen maken we de wereld groener!

Wordt ook bewust, koop een energiemeter

Wil je weten welk apparaat hoeveel energie verbruikt? Er zijn handige energiemeters te koop die je eenvoudig in het stopcontact kunt steken. Vervolgens sluit je hierop de stekker van het betreffende apparaat aan. Je kunt dan direct zien hoeveel energie (watt) het apparaat opneemt van het net.

Door admin